
Norway med et utvalg av Nordlyskaviaren under nordlyset.
Foto: Snorre Nicolaisen
Sentrums Næringshage har tatt initiativ til å danne et bedriftsnettverk for det havbruksrelaterte næringslivet på Helgeland. Helgeland Havbruksnettverk skal koble sammen bedrifter for felles nytte av erfaring og kompetanse. Samtidig skal det arbeide oppmot aktuelle utfordringer for næringen.
Gründer satser på naturlig og eksklusiv nordlyskaviar
Det var jobb som brakte Cristian M. Sæther til Sandessjøen for åtte år siden.
Varangerværingen ble etter hvert lei av kontorjobben i bank, og kjente på trangen til å skape noe selv. Våren 2019 begynte han å leke med tanken om å produsere eksklusiv kaviar fra Rognkjeks. I dag står det 2000 glass med varemerket Nordlyskaviar nedsenket i Beiarfjorden.
Kaviaren skal modnes gjennom vinteren, i havet, og under nordlyset – slik klargjøres produktet for det amerikanske markedet.
Prototype
Da Cristian M. Sæther hadde bestemt seg for å satse på kaviarproduksjon fra Rognkjeks, framstilt uten kunstige tilsetningsstoffer, tok det ikke lang tid før han hadde funnet en fabrikk i Beiarn som kunne produsere nordlyskaviaren.
– Jeg kjente litt til denne fabrikken fra før og visste at de behandlet sennepsfrø, og tenkte at veien fra frø til rogn ikke var stor i produksjonssammenheng, sier den energiske gründeren. Fabrikken tilrettela for en separat produksjon i egen og egnet avdeling, og på rekordtid hadde Cristian fått frem en prototype av Nordlyskaviaren. Produktet som er 100% naturlig, er ført frem i sin helhet av gründeren selv.
Etter at Mattilsynet har gitt sin godkjenning, skal nå den eksklusive kaviaren til 4.500.- pr. kg selges gjennom Kvarøy Fiskeoppdretts nettverk i USA.
Amerikanerne er forelagt ide, markedsføring og produkt, og er henrykt over konseptet.
Anstrengende tid
Men 2020 har vært et år turbulent år også for den energiske, men ferske kaviarkongen. Covid-19 har ikke spilt på lag for å få distribusjon og bearbeidelser i gang.
Nordlyskaviaren var et av bidragene på Norges første «stand» på messen China International Import Expo i Shanghai. Dette var en begivenhet og et stort utstillingsvindu for å profilere rognkjekskaviaren. Etter denne betydelige eksponeringen forelå det flere bestillinger av den eksklusive varen. Men Coronasituasjonen i tiden etter Import Expo i Shanghai ble en tid preget av usikkerhet i markedet.
Cristian M. Sæther selv omtaler dette som et møte med «dødens dal», da man etter mye arbeid og stor satsning støtte på en uventet hindring få hadde noen erfaring med.
«Står i det»
Kontakten med Havbruksnettverk Helgeland ble et vendepunkt for Nordlyskaviaren.
– Bedriften til Cristian Sæther, Cibus Maris Norway AS, er skapt fra bunnen av med lidenskap. Den ledes med entusiasme, men det er en form for gründervirksomhet som er krevende når bedriften er driftet fra et ensomt hjemmekontor i kjelleren. Cristian Sæther griper mulighetene og er et glimrende eksempel på en som «står i det», og som tør å satse helt og fullt på sin ide. Men det er ofte utslagsgivende å innse at man ikke alltid sitter på løsningene, og derfor våger å ta skrittet med å søke støtte, sier Ann Merete Brevik, daglig leder i Sentrum Næringshage.
Fremgang
Resultatet av denne konsultasjonen ble etter hvert til et møte med Kvarøy Fiskeoppdrett, som var på utkikk etter et alternative produkter i tillegg til laks.
De syntes dette var en spennende og eksotisk vare, og gikk inn i bedriften for å fremme Nordlyskaviaren. Deres nettverk i USA er nå en del av den videre strategi for markedsføring av rognkjekskaviaren. Kontakten gjennom nettverket har vært av avgjørende betydning for en videre fremgang for produktet. Nå har Nordlyskaviaren fått sendetid på TV2, og en god del oppmerksomhet i media generelt.
Samspill gir relevant kompetanse for tidsmessige marked

For Testpartner har 2020 vært et utfordrende år, og som så mange andre bedrifter har man fått erfare at arbeidsoppdrag forsvant nesten over natta. Nedstengning av samfunnet på grunn av Covid-19 situasjonen har lukket mange dører for bedrifter med industriell kompetanse. For Testpartner handlet det om å få utvidet kompetansen og dermed åpne dører inn mot andre marked.
Helgeland Havbruksnettverk ble «sparringspartneren» til Testpartner, da bedriften hadde behov for rådgivning og nettverkskompetanse.
Det ble søkt om midler til kompetanseheving i bedriften, og det ble starten til en positiv snuoperasjon.
Teamwork
Ganske raskt søkte man samarbeid med andre bedrifter for ytterligere spisskompetanse, slik som Nordland Gear inspeksjon og Olaf Heinze. Nå samarbeider disse to bedriftene for ytterligere ekspansjon mot et større nedslagsfelt og kundegrunnlag. Testpartner har i tillegg til å søke samarbeid også kjøpt opp andre firma som har bidratt til at Testpartner har tilbud og kompetanse innenfor store deler av vindkraft, alpinanlegg og maritime markeder. Nordland Gear Inspeksjon AS tilbyr inspeksjon av girkasser i industri og til energiprodusenter for å avdekke nødvendige overhalinger og vurdering av reparasjoner.
Testpartner er nå Nord-Norges største inspeksjonsbedrift, og er også blitt en sakkyndig virksomhet som sertifiserer arbeidsutstyr innen kran og løft til havbruk- og båtnæringene samt på land og offshore. Bedriften ønsker å bli så fullverdige at alle jobbene som etterspørres kan gjøres lokalt, og ikke må hentes inn fra andre steder i landet, eller fra utlandet.
Testpartner kan i mange tilfeller levere etterspurt spisskompetansen til sine kunder der de får en total pakke med grønt perspektiv.
Innenfor trekanten av byene Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen er det potensielt mange kunder innen industri og maritim sektor, og flere bedrifter ønsker å vise en lokal tilhørighet. Testpartner har nå flere prosjekter på gang opp mot nye tjenester og nye kundegrupper, spesielt skjer det mye på vindkraft og mot kran- og løftebransjen.
Tenke nytt
Testpartner vil i løpet av januar 2021 ansette flere folk, og har snudd en negativ trend på best mulig måte gjennom samarbeid og nytenkning.
Daglig leder i Sentrum Næringshage Ann Merete Brevik, mener det er en viktig egenskap hos bedriftseiere og kunne snu en negativ retning ved å hoppe bukk over begrensningene og jobbe videre med mulighetene.
– For oss har det vært gøy å jobbe sammen med bedrifter som er villig til å omstille og som har kapasitet til å tenke nytt, sier Brevik.
Positiv opplevelse
–Vårt samarbeid med Sentrum Næringshage og Havbruksnettverk Helgeland har vært til uvurderlig støtte. Både de, kommune og fylke hadde tro på oss. Vi har fått råd og veiledning vi ikke kunne vært foruten, nye perspektiv snudde hverdagen fra overskyet til solskinn, sier daglig leder i Testpartner Robert Myrvang.
Komplette tjenester og løsninger
– Det handler om å forene spisskompetanse slik at vi i fellesskap kan tilby totale løsninger på flere felt, det gir oss et større marked å være konkurransedyktig i. Vi gir f.eks kunden status på utstyr, og ser tidlig kommende problem. Ved å påpeke utstyrets tilstand og kartlegge behov for vedlikehold kan man avverge et kommende havari før det inntreffer. Her kan det fort bli store kostnadsbesparelser for bedriftene, sier Olaf Heinze i Nordland Gear Inspeksjon.
Han tar nå med seg sin ekspertise i Nordland Gear og går inn i et samarbeid med Testpartner, et eksempel på at man står sterkere sammen. I tillegg har Testpartner flere prosjekter på gang i forhold til utvidelse av geskjeften, men det et litt for tidlig å si noe om pr. dato sier Myrvang.
Pr. i dag leverer Testpartner og Nordland Gear Inspeksjon tjenester over hele landet samt inn mot det svenske markedet.
Fortrinn
– Synergieffekt, altså samspillet mellom flere aktører som forsterker hverandre slik at den kombinerte effekten blir større enn summen av de enkelte bedrifts bidrag, er en essensiell ingrediens for Helgeland Havbruksnettverks arbeid. Deres kompetanse og arbeid i nettverk viser seg nå å vekke oppsikt i andre næringsmiljø. Suksessoppskrifter er vanskelig å finne, men sammen med flere aktører i et felles nettverk er det langt større muligheter for å finne løsninger, svar og resultat.
For Testpartner og deres omstilling har det krevd knallhard jobbing, de har klart å endre strukturen og skape seg fortrinn i et større marked der man har en helhetlig løsning med lokal kompetanse og kunnskap, sier Ann Merete Brevik i Sentrum Næringshage.