Hblad Reklame

  • Tilbake til hblad.no
  • Forside
  • Hva er dette?

Havbruksnettverk Helgeland – samarbeid gjør oss sterkere

22. september 2020 Per Arne Rødli Rønning

Fv. Joakim Kristiansen (Sentrum Næringshage), Steffen Jakobsen (Seløy Sjøfarm),
Ann Merete Brevik (Sentrum Næringshage), Jan Erik Jakobsen (Seløy Sjøfarm),
Ina Therese Jakobsen (Seløy Sjøfarm), Andreas Jakobsen (Seløy Sjøfarm) og

Espen Sommerseth (Sentrum Næringshage).

Tekst og bilder: Snorre Nicolaisen

Sentrums Næringshage har tatt initiativ til å danne et bedriftsnettverk for det havbruksrelaterte næringslivet på Helgeland.
Havbruksnettverk Helgeland skal koble sammen bedrifter for felles nytte av erfaring og kompetanse. Samtidig skal det arbeide opp mot utfordringer aktuelle for næringen.

Lokal gevinst
Målet er å sette søkelys på verdiskapning og bærekraftighet lokalt på Helgeland. -Oppdretterne kan med sine ønsker ovenfor de forskjellige leverandørene, bli mer effektiv samlet sett, enn alene. I et nettverk kan det også bli enklere å utfordre sine faste rutiner, gjennom samarbeidsformer, nytenking og kreativitet. Målet er at flere skal legge igjen penger lokalt, sier adm. direktør Ann Merete Brevik i Sentrum Næringshage.

Grønt lys for Helgeland
Samarbeid for lokal samfunnsutvikling og næringsutvikling er et langsiktig arbeid, der Havbruksnettverk Helgeland vil være en naturlig arena for å utveksle forslag, planer og eventuell prosjektering i et bredt sammensatt nettverk. Helgeland har store forutsetninger og kapasitet for videre vekst og utvikling innen havbruk. For å ta ut det fulle potensiale må en dra i samme retning, og spille hverandre gode. Havbruksnettverk Helgeland skal i så måte være en drivkraft for god tilrettelegging fra medaktører innenfor næringen. Bedrifter som samlet møter fremtidens utfordringer, vil ha større forutsetninger for å nå sine målsetninger.

Sentrum Næringshage tar OP-rommet hos Seløy Sjøfarm nærmere i øyensyn.

Seløy Sjøfarm
Et av medlemmene i Havbruksnettverk Helgeland, er Seløy Sjøfarm.
Familiebedriften har i flere generasjoner drevet innen fiske på Seløy i Herøy kommune.
Daglig Leder Jan Erik Jakobsen har i den daglige drift med seg sine tre barn i bedriften, som alle har ansvar for sine fagområder. Bedriften omsatte i 2004 for 34 millioner kroner, i 2019 var dette økt til 350 millioner kroner.

Samarbeid gjennom nettverk
Familiebedriften på Herøy har gjort mye riktig i disse årene, og har vært i forkant av utviklingen. Daglig leder Jan Erik Jakobsen er allikevel klar på at det er nødvendig med et havbruksnettverk på Helgeland. -Det er ikke bra at man sitter på hvert sitt nes og blir navlebeskuende. Nettverket ønsker jeg velkommen, og jeg er glad for at Sentrum Næringshage har tatt initiativ til å samle den lokale havbruksnæringen. Jeg tror at vi blir sterkere sammen, og gjennom forsterket samarbeid kan vi også trygge arbeidsplasser og videre utvikling for havbruksnæringen her på Helgeland, sier en fremtidsrettet Jan Erik Jakobsen ved Seløy Sjøfarm.

Ringvirkninger
Oppdrettsnæringen har skapt betydelige ringvirkninger. Der nye bedrifter har oppstått og etablerte næringer har fått tryggere arbeidsplasser.
Vasking av merder og behandling av lakselus (avlusning), er eksempler på behov som har gitt grunnlag for bedrifter.
Man ser også at flere bedrifter ser på omstillingsprosesser for å møte et behov som etterspørres av denne næringen.
Et havbruksnettverk vil kunne utvikle og dele ulike ressurser, kunnskap og teknologi, og samarbeide med bedrifter om aktiviteter som går utover det hver enkelt bedrift klarer å gjennomføre på egen hånd.

Seløy Sjøfarms administrasjonsbygg.

Investeringer i daglig drift
Det er store investeringer som gjøres gjennom oppdrettsbedriftene på Helgeland, og det er store arbeidsoperasjoner som gjøres i daglig drift.
Seløy Sjøfarm brukte i 2019, 80 millioner kroner på oppgradering av kaianlegg og lokalitetsbåt. I år har de økt produksjonen med 2250 tonn maksimalt tillatt biomasse (MTB). Denne gigantinvesteringen kan gjøres på bakgrunn av regjeringens trafikklys system, som er basert på den generelle tilstanden i områdets fiskehelse. Helgeland har «grønt lys», som gir grunnlag for økt produksjonskapasitet.
Fiskehelse er et meget viktig felt for oppdrettsnæringen på Helgeland, og det arbeides kontinuerlig på dette feltet. Regelmessig oppdatering av utstyr er viktig for dette arbeidet, samt for sikkerhet og produksjon. Ved arbeid med merder er det dykkere nede for å inspisere både før og etter arbeid, for å sikre eventuell rømning.

50 millioner laksemiddager
– I Norge er klima og havforhold meget godt egnet til fiskeoppdrett, her kan vi produsere mye god selvforsynt mat. I 2019 leverte Seløy Sjøfarm 10 000 tonn laks, noe som tilsvarer rundt 50 millioner laksemiddager.

– For havbruksnæringen på Helgeland ser vi det som viktig å få på plass dette havbruksnettverket, for å se på utfordringer i profesjonen, rekruttere kompetanse lokalt, skape nye arbeidsplasser og beholde gevinsten på Helgeland, sier Ann Merete Brevik i Sentrum Næringshage.

Annonse

Helgelands Blad © 2021 · Designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Les om cookies og vår personvernserklæring her.